1-5 Yaş Çocuklar İçin Besin Takviyeleri - Noema Aile Güncel Yazılar

1-5 Yaş Çocuklar İçin Besin Takviyeleri

​​Eğer çocuğunuza temel besin gruplarının her birini içeren seçimler sunarsanız ve çocuğunuzun çok çeşitli tatlar, renkler ve dokular denemesine izin verirseniz, çocuğunuz bolca vitaminli, dengeli bir beslenme düzenine sahip olacaktır. Yine de çocukluk dönemi büyüme ve beyin gelişimi için önemli bir dönem olduğundan küçük çocukların bazı besin takviyeleri alması sağlık otoriteleri tarafından önerilmektedir.  Örneğin D vitamini az sayıda besinde bulunur ve ana kaynağı yaz güneşidir. Bu nedenle İngiliz Ulusal Sağlık Servisi tarafından 1-4 yaş arası çocukların günde 10 mikrogram D vitamini takviyesi alması önerilmektedir. Aynı kurum 6 ay 5 yaş arasındaki çocukların C ve A vitamini takviyesi almasını gerektiğini de belirtmiştir.

Ailenizin beslenme uygulamaları, çocuğunuza sunulan bazı besin gruplarını kısıtlıyorsa, çocuğunuzun bir miktar vitamin ve/veya mineral takviyesine ihtiyacı olabilir. Örneğin, ailece vegan iseniz (yumurta veya süt ürünleri gibi hayvansal ürünleri içermeyen katı bir vejetaryen diyet türü), Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) çocuğunuzun bu diyete ancak çocuk doktorunuz ile görüştükten sonra geçmesini önermektedir. Çocuğunuzun güvenli bir şekilde vegan beslenmesi mümkündür ancak bu dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Vegan beslenme şeklinde eksik olabilecek özellikle B12 vitamini, D vitamini, demir, A vitamini, kalsiyum, çinko ve riboflavin gibi kritik vitamin ve minareller bulunmaktadır.

Bazı küçük çocuklarda demir eksikliği görülebilmekte ve kanın oksijen taşıma yeteneğini sınırlayan bir durum olan kansızlığa yol açabilmektedir. Bazı durumlarda sorun beslenmeden kaynaklanır. 1-3 yaş arası çocukların beslenmelerinde günde en az 15 miligram demir almaları gerekir ancak bu durum çoğunlukla gerçekleşmez.

Çok miktarda süt içmek, bazı potansiyel demir kaynağı olan diğer besinlerle daha az ilgileneceğinden, demir eksikliğine bağlı kansızlığa sebep olabilir. Eğer çocuğunuz günde 720-960 mL’den daha az süt içiyorsa çok fazla endişelenmenize gerek yoktur. Eğer bu miktardan çok daha fazla süt içiyor ve ona demir bakımından yüksek diğer besinleri yediremiyorsanız, çocuğunuzun beslenme düzenine demir takviyesi eklemek için çocuk doktorunuza danışabilirsiniz.

Ancak bazı besin takviyeleri çocuğunuz için zararlı olabileceğini de unutmamalısınız. Örneğin yağda çözünen bazı vitaminler (A ve D gibi) aşırı tüketildiğinde dokularda depolanır ve çok yüksek seviyelerde çocuğunuzu hasta edebilirler. Bu nedenle, iki takviyeyi bir arada kullanmamalısınız. Örneğin vitamin damlaları ve balık yağı beraber verilmemelidir çünkü ikisinde de A ve D vitamini vardır. Çinko ve demir gibi minerallerin uzun süreli kullanımı da önerilmemektedir.

 

Kaynak:

Amerikan Pediatri Akademisi: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler/nutrition/Pages/Dietary-Supplements-for-Toddlers.aspx

Ulusal Sağlık Kurumu: https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/vitamins-for-children/

 

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Kendi Kendine Beslenme

Kendi Kendine Beslenme

Bebeklerin kendi kendine beslenmesi gelişiminde önemli bir dönüm noktasıdır. Çünkü bu beceri onlara duyu organlarıyla yiyecekleri keşfetme imkânı sağlar.

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.