1 Yaşındaki Çocuğunuz için Beslenme İpuçları
Çocuğunuzun muhtemelen bir yaşından sonra iştahında keskin bir düşüş fark edeceksiniz. Çocuğunuz belki birkaç ısırıktan sonra aniden başını çevirmeye başlayacak ve/veya yemek zamanlarında masaya gelmekte direnecek. Bu davranışlara ve çocuğunuzun artan aktivitesine rağmen, bu değişimin iyi bir nedeni vardır. Çocuğunuzun büyüme hızı yavaşladığı için, artık gerçekten çok fazla yiyeceğe ihtiyacı yoktur. 1 yaşından itibaren çocuğunuzun ana enerji ve beslenme kaynağı sağlıklı atıştırmalıklar da dahil olmak üzere katı gıdalar olacaktır.
Ebeveynler için İpuçları:
- Bir yaşındaki ve anne sütünü bırakmış çocukların büyüme, enerji ve iyi beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için günde üç ana öğün ve iki ara öğüne bölünmüş şekilde yaklaşık 1.000 kaloriye ihtiyacı vardır. Yürümeye yeni başlayan çocuğunuzun yeme alışkanlıkları düzensizdir ve günler arasında tutarsızlık gösterebilir. Bu yüzden, çocuğunuzun her gün iyi beslenmesini beklememeniz gerekir. Çocuğunuzun yemeyi reddettiği zamanlarda ona baskı yapmamanız ve yerine sağlıksız yiyecekler vermemeniz önemlidir. Çocuğunuz şunları yapabilir:
- Kahvaltıda gördüğü her şeyi yiyip günün geri kalanında neredeyse hiçbir şey yemeyebilir.
- Üç gün üst üste sadece aynı yemeği yiyip ardından bu yemeği tamamen reddedebilir.
- Bir gün 1.000 kalorilik besin tüketip birkaç gün sonra fark edilir bir şekilde daha fazla veya daha az yiyebilir.
- Bir yaşındaki çocuklar, sizin kendiniz için yaptığınızla aynı temel beslenme gruplarından yiyeceklere ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden, çocuğunuza ailenin geri kalanı için yaptığınız sağlıklı tüm yiyeceklerden verebilirsiniz. Çocuğunuza temel besin gruplarının her birinden seçebileceği yemekler sağlar, çok çeşitli tatlar, renkler ve dokular denemesine izin verirseniz, bol vitaminli ve dengeli bir beslenme düzeni sağlamış olursunuz. Çocuğunuzun her öğününde sağlıklı yiyecekler olduğundan emin olun.
- Çocuğunuzun 1 yaşından sonra anne sütüne ihtiyacı yoktur. Ancak, 2 yaşına gelene kadar çocuğunuzu istediği kadar emzirebilirsiniz. Bu yaşlarda anne sütü hala önemli bir beslenme kaynağıdır ve hastalıklara karşı koruma sağlar. Ancak, diğer besinler de çocuklara önemli besin kaynakları sağladığı için diğer besinlere öncelik vermek ve sonrasında ihtiyaç durumunda anne sütü ile devam etmek en iyi seçenek olacaktır. Eğer çocuğunuzu hiç emzirmiyorsanız, günlük beslenme rutinine bir veya iki bardak süt eklemeniz yeterli olacaktır.
- Bir yaşındaki çocuğunuzun enerji için yemeklerdeki yağlara ihtiyacı olduğunu bilin. Çocuğunuzun beslenme düzeninde her gün bir porsiyon hayvansal gıda (süt, mandıra, yumurta, et, balık ve kümes hayvanları) ve ayrıca baklagiller (nohut, mercimek veya bezelye gibi) veya kuruyemişler ve portakal veya yeşil sebze ve meyveler olduğundan emin olun.
- Yiyeceklerin ağız yanıklarına sebebiyet vermemesi için, soğuk olduğundan emin olun. Sıcaklığı önce kendiniz tespit edin çünkü çocuğunuz bu farkı anlamak için küçüktür.
- Çocuğunuza çok baharatlı, tuzlu, yağlı veya şekerli yiyecekler yedirmeyin. Bu ilave besinler, çocuğunuzun yiyeceklerin doğal tadını almasını engeller, çocuğunuzun midesinde sağlıklı besinler için yer kalmasını engeller ve uzun vadede sağlığa zararlı olabilir.
- Çocuğunuzu yemeği düzenli olarak belirli bir zamanda yemesi için cesaretlendirin, ancak bu konuda baskı yapmayın veya zorlamayın. Ayrıca, çocuğunuzun yemeğini ona özel olarak bir tabakla önüne koymanız onun kendi kendine beslenmeyi öğrenmesine yardımcı olacaktır. Bunun için çocuğunuzun karşısında oturun, gözlerinin içine bakın ve yemekleri yemesi konusunda cesaretlendirin. Yemek vaktini eğlenceli bir zaman dilimi haline getirmeye özen gösterin.
- Yiyecek parçaları küçük çocuğunuzun boğazına kaçabilir. Çocuklar yaklaşık dört yaşına gelene kadar besinleri öğütebilecek şekilde çiğnemeyi beceremezler. Çocuğunuza verdiğiniz yemeklerin ezilmiş, küçük ve kolay çiğnenebilir parçalar halinde olduğundan emin olun.
- Çocuğunuza asla fıstık, bütün üzüm, çeri domates (dörde bölünmüş değilse), bütün havuç, tohum (yani, işlenmiş kabak veya ayçiçeği çekirdeği), bütün veya büyük parçalar halinde sosis, et veya sert şekerler vermeyin. Jöle, fasulye, sakız veya fıstık ezmesi parçaları (fıstık ezmesini bir kraker veya ekmek üzerine ince bir şekilde yaymak iyidir) da oldukça tehlikelidir.
- Sosis ve havuç gibi besinler boyuna dörde bölünmeli ve ardından küçük parçalar halinde dilimlenmelidir.
- Çocuğunuzun sadece oturarak ve bir yetişkin gözetiminde yemek yediğinden emin olun. Bir yaşındaki çocuğunuz her şeyi aynı anda yapmak istese de bunu yapması boğulma riskini artırabileceği için buna izin vermemeniz gerekir. Çocuğunuza konuşmadan önce ağzındakileri bitirmesi gerektiğini mümkün olduğunca erkenden öğretin.
Kaynak:
Unicef: Feeding your baby. 1-2 years https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition/feeding-your-baby-1-2-years#:~:text=At%201%20year%2C%20solid%20foods,at%20least%202%20years%20old.
Public Health England: What to feed your baby https://www.nhs.uk/start4life/weaning/what-to-feed-your-baby/12-months/
Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.