Boşanma Süreci - Noema Aile Güncel Yazılar

Boşanma Süreci

Boşanma süreci, hem anne baba için hem de çocuklar için zorlayıcı bir süreçtir. Her boşanma, travmayı beraberinde getirmez ama sürecin yaşanma şekli bazen çocuklarda travmatik bir deneyim oluşturabilir.

Çocuklara Boşanma Haberi Vermek

Boşanma sürecine girileceği zaman ebeveynlerin ilk aklına gelen soru bu durumun çocuklara ne zaman ve ne şekilde söyleneceğidir.

Boşanma sıkıntılı ve zorlayıcı bir durumdur. Dile gelmesinden sonuçlanana kadar uzun bir süreci beraberinde getirir.

Kararın Netleşmesini Bekleyin

Kararın tam olarak masaya yatırılmadığı, eşler arasında gidip geldiği, hatta tehdit unsuru olarak kullanıldığı durumlar olabilir. O nedenle boşanma durumlarında dikkat edilecek belki de en önemli nokta çocuklara durumun söylenmesi için ebeveynler arasındaki durumun netleşmesinin beklenmesidir.

Planınızı Çocukla Paylaşın

Boşanma her ne kadar kadın erkek aradında gerçekleşse de boşanmanın çocuklar üzerindeki etkilerini de görmek mümkündür. Çocuklar evin içerisindeki gerginliği her zaman hissederler. Bazen bizler ebeveyn olarak  çocukların yanında kavga etmediğimizi söylesek de çocuklar bir şeylerin ters gittiğini beden dili, ses tonu, mimiklerden veya genel olarak evin içerisindeki enerjiden anlayabilirler. Belirsizlik her zaman anksiyete doğurur.

Boşanma kararı netleştikten sonra:

  • Karar sonrası süreci belirlemek,
  • Kimin evden ayrılacağını kararlaştırmak,
  • Yeni düzenin ve çocuğun ebeveynlerini gördüğü zaman diliminin nasıl olacağını konuşmak çocuk için çok önemlidir.

Açıklamayı Eşinizle Birlikte Yapın

Açıklamayı çocuğun anne ve babasının birlikte yapması tercih edilendir. Nedenlerden kaçınılarak, suçlayıcı bir tondan uzak, sürecin ne olduğunun sade ve net bir dille açıklanması ve çocuğun anne babası olmaya devam edildiğinin vurgulanması özellikle küçük yaş çocuklar için önemlidir.

Anne ve babanın kullandığı kelimeler, açıklarken duyguyu nasıl yaşadıkları ve sonrasında çocuğa süreci nasıl aktardıkları çocukların boşanmaya dair algısını da etkileyecektir. Çocuk ve/ya ergenin istediği zaman diğer ebeveynine ulaşabilecceğini bilmesi rahatlatıcı olacaktır. Çocuğun kendisini rahat hissedeceği bir ortamda açıklama yapmak uygundur.

Boşanmanın Çocuğa Etkileri

Özellikle küçük çocuklarda;

  • Dönemsel tepkiler,
  • Kazanılan becerilerde gerileme veya
  • Sık ve yoğun duygu değişimleri görülebilir.

Daha büyük çocuklarda;

  • Okulda akademik ve ilişkisel problemler,
  • Konsantre olma ve ders çalışmada zorluklar,
  • Motivasyon düşüklüğü,
  • Duygu patlamaları gibi sıkıntılar görülebilir.

Yaşanılan durumun boşanma sonrası adaptasyona bağlı olabileceği düşünülmeli ancak çocukta işlev kaybının olduğu sezildiğinde süreci bir uzmanla takip etmek gerekmektedir.

Aynı Döneme Denk Gelen Değişikliklere Dikkat Edin

Boşanma sürecindeki adaptasyon dönemine denk gelen bazı değişiklikler ve gelişmeler (örneğin; okul değişikliği, bakıcı değişikliği, tuvalet eğitimi, yeni kardeş süreci gibi) bazen adaptasyonun uzamasına neden olabilir ve diğer değişikliğe de çocuğun adapte olmasını zorlaştırabilir.

Çocuğunuzu değerlendirmek için Noema Aile testlerini uygulayın.

Boşanma Sürecinde Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Çocuğun Yeni Ortama Alışmasına Yardımcı Olun

Olası bir yeni ev sürecinde, çocuğun yeni evine istediği eşyaları götürmesi, oradaki odasını ebeveyniyle birlikte yerleştirmesi, yeni evini ve odasını sahiplenmesi, motive olması adına önemli adımlar olacaktır.

Rutinlerin Korunmasına Özen Gösterin

Çocuğun rutinini bilmesi ve mümkün olduğunca  (özellikle de ilk adaptasyon sürecinde) bu rutine sadık kalınması önemlidir. Rutin değişikliği gerektiğinde bilginin ilgili ebeveyn tarafından bizzat yapılması sağlıklı olacaktır.

Boşanmanın Yetişkinler Arasında Bir Mesela Olarak Kalmasına Özen Gösterin

Boşanma süreci sonrasında sıkıntı yaşanan durumlar olabilir. Çocuğun durumun içine çekildiği, rutinlerin belirsiz olduğu durumlarda çocuklar bu durumdan psikolojik olarak olumsuz etkilenebilirler. Bu durumlar, içselleştirecekleri anne, baba, aile olma rollerinin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. O nedenle boşanma sürecinin aynı evlilik gibi bir yetişkin meselesi olduğu unutulmamalı ve davranışlarımız bu bilgiyle uyumlu olmalıdır.

Yeni İlişki Haberi İçin Çocuğun Boşanma Sürecine Adapte Olmasını Bekleyin

Boşanma sonrası bazen ebeveynlerin yeni bir ilişkisi olabilir. Henüz boşanma sürecine adapte olunmamışken, çocukların anne ve babalarını birbirinden ayrı birer birey olarak görebilmesi kısmına hiç geçilmemişken çocuklardan yeni bir ilişkinin ve kişinin kabulünü beklemek fazla bir beklenti olabilir. Burada sürecin nasıl yaşandığı, anne ve babanın süreçten etkilenme durumları, çocuğun hislerine bağlı olarak çocuğa lazım olan zamanı vermek önemlidir.

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Aile İçi Ritüeller

Aile İçi Ritüeller

Aile ritüelleri size ve çocuğunuza güvenlik, kimlik ve aidiyet duygusu verir. Aile içi ritüeller, aile ilişkilerini güçlendirir ve bağ kurar. Aile etkinlikleri bulmak ve bunları düzenli bir şekilde hayatınıza uygulamak bu açıdan önemlidir.

Mobilya ve TV Devrilmelerini Önleme

Mobilya ve TV Devrilmelerini Önleme

Eşyaları sabitlemek, çocukları güvende tutmak için yapılması gerekenlerdendir. Eşyaları duvara sabitlemek çocukların üzerine devrilmesini ve yaralanmalarını önler.

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.