Çocuğunuz Evde Yalnız Kalmaya Hazır mı? - Noema Aile Güncel Yazılar

Çocuğunuz Evde Yalnız Kalmaya Hazır mı?

Okul günlerinde, her üç ergenden biri eve geldiğinde evde hiçbir yetişkin olmuyor. Polis departmanları gençlerin yasaları ihlal ettiği saatlerin genellikle 14:00 ile 20:00 arasında olduğunu söylüyor.

Çocuk uzmanları, çocukların yaklaşık on bir yaşından itibaren, gün içi saatlerinde ve üç saatten fazla olmamak kaydıyla evde tek başına kalabileceklerini savunmaktadır. Bunu denemeden önce, dikkate alınması gereken birkaç faktör vardır. Örneğin, mahalleniz genellikle güvenli midir? Gündüzleri acil bir durumda yardım edebilecek komşularınız var mı? En önemli soru ise, çocuğunuzun bu büyük sorumluluğu üstlenmeye hazır olup olmadığıdır.

Evde yalnız kalmak, bir çocuğun bağımsızlığını, kendine olan güvenini, zorluklarla başa çıkma yeteneğini ve sorumluluk alma becerilerini arttırmada yararlı olabilir. Ancak araştırmalar, evde yalnız kalan çocukların daha yüksek düzeyde korku, stres, yalnızlık ve can sıkıntısı yaşadığını, okulda daha çok devamsızlık yaptığını ve daha düşük akademik puanlara sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca, evde uzun süre yalnız kalmayan çocuklara göre cinsellik ve uyuşturucu deneyimlerinin daha yüksek olduğu sonucuna varmıştır. Önceki nesillerdeki ergenlerin bu gibi deneyimleri daha nadir yaşamasının sebeplerinden biri de fırsat eksikliği olmuştur. O zamanlar, çalışmayan annelerin sayısı daha yüksek ve ev halkı daha kalabalık olduğu için çocukların evde tek kalma ihtimalleri daha düşüktü.

Bir çocuğun hangi yaşta evde tek başına kalabileceği ile ilgili kesin bir bilgi yoktur. Bunun sebebi, her çocuğun bu olgunluğa farklı yaşlarda erişmesidir. Bir gencin evde tek kalacağı zaman bazı sorumlulukları yerine getirmeyi öğrenmiş olması ve bazı rutinleri yerine getirebiliyor olması gerekir. Bu davranışlardan bazıları aşağıda listelenmiştir:

  • Tanımadığı kimseye kapıyı açmaması gerektiğini ve telefona nasıl düzgün cevap vereceğini bilmelidir. Tanımadığı bir sese yalnız olduklarını açıklamamalıdır. Bu gibi durumlarda verebileceği uygun bir yanıt: “Annem şu anda müsait değil ancak numaranızı alıp size geri dönmesini sağlayabilirim.” olabilir.
  • Yangın, tıbbi kriz, kapıda şüpheli bir yabancı veya başka bir acil durumla karşılaştığında ne yapacağını ve kimi arayacağını bilmelidir. Bu durumların her birine nasıl yanıt verecekleri konusunda gençlere koçluk yapmanız gerekir. Acil durum telefon numaralarını buzdolabına ve evdeki her telefona dikkat çekici bir şekilde asın ve evden en az iki ayrı kaçış yolu bildiklerinden emin olun.
  • İlk yardım malzemelerinin nerede bulunacağını ve temel ihtiyaçların nasıl ele alınacağını bilmelidir. Herhangi bir kesik, sıyrık, burun kanaması, yanık vb. bir durumla karşılaştığında ne yapması veya kimi araması gerektiğini bilmelidir.
  • Bir elektrik devresini veya sigortayı nasıl kapatacağını bilmelidir.
  • Tüm tuvalet ve lavaboları kapatmak için hangi vanaların kullanılacağını bilmelidir.
  • Ocağın ateşini nasıl söndüreceğini bilmelidir. Mutfakta kabartma tozu, un veya yangın söndürücü bulundurun. Çocuğunuz yağ ateşine asla su atılmaması gerektiğini bilmelidir.
  • Acil bir durumda sizinle nasıl iletişim kuracağını bilmelidir.
  • Çocuk doktorunun ismini, acil bir durumda tercih etmesi gereken hastaneyi ve sağlık sigortası hakkındaki gerekli bilgileri bilmelidir.

Çocuğunuzun evde tek olduğu saatlerde geçerli olan kural ve sorumluluklara önceden karar verin ve bu konuları çocuğunuzla açık bir şekilde konuşun. Karışıklığı ortadan kaldırmak için bunları yazılı hale getirebilirsiniz. Aşağıda belirtilen konularda çocuğunuzu önceden bilgilendirin:

  • Eve bir arkadaş çağırmasına izin var mı? Kaç arkadaşını davet edebilir?
  • Hangi durumlarda kapıya cevap vermeli? Yoksa kapıyı hiç açmamalı mı?
  • Evde tek olduğunda uyması gereken kurallar var mıdır? Örneğin, evinizde kablolu televizyon varsa, izlememesi gereken kanallar var mıdır?
  • Siz eve gelmeden önce ödevlerini ve/veya bazı işleri tamamlaması gerekir mi? Çocuğunuzun evde yalnız olduğu günlerde onunla iletişim kurmak için elinizden gelenin en iyisini yapın, gününün nasıl geçtiğini öğrenmek için kısa dahi olsa arayın. Çocuklar size veya başka bir sorumlu yetişkine telefon veya mesaj yoluyla her zaman ulaşabilmelidir.
  • Akşam dışarıdaysanız, evde olmayı beklediğiniz zaman da dahil olmak üzere seyahat planınızı bırakın.
  • Eve geç kalacaksanız, çocuğunuza haber verin. Çocuklar da bu konuda endişelenebilir!

Çocuğunuzun evde tek kalmaya hazır olup olmadığını keşfedebilmek için çocuğunuzla kısa süreli denemeler yapabilirsiniz. Böylelikle, çocuğunuzun evde siz yokken neler yaptığını ve durumları nasıl idare ettiğini görebilmek için bir fırsat yakalamış olursunuz. Aynı zamanda, çocuğunuzu evde yalnız bırakmadan önce, çocuğunuzla kuralları ve acil durumlarda ne yapması gerektiğini tartışmayı unutmayın. Çocuğunuzun evde yalnız olduğu süreçte başına gelebilecek aksilikleri önceden bilmesi ve bu konularda ne yapması gerektiğini öğrenmesi bu sürece hazır olabilmesi için önemlidir.

 

 

Kaynak:

American Academy of Pediatrics: HealthyChildren: Is Your Child Ready to Stay Home Alone?: https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/Pages/Is-Your-Child-Ready-To-Stay-Home-Alone.aspx

Child Welfare Information Gateway: Leaving Your Child Home Alone: https://www.childwelfare.gov/pubpdfs/homealone.pdf

Nemours Children’s Health: Leaving Your Child Home Alone: https://www.kidshealth.org/en/parents/home-alone.html

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Araba Güvenlik Koltuğu Kontrolü

Araba Güvenlik Koltuğu Kontrolü

Araba güvenlik koltukları, bebekleri ve çocukları kazalarda korumak için büyük bir önem taşır. Çocuğunuzun boyuna uygun koltuğu seçmek ve koltuğu doğru bir şekilde kullanmak güvenlik için önemlidir.

Bebeğinizle Uçak Yolculuğu

Bebeğinizle Uçak Yolculuğu

Bebeğinizle seyahatin ve uçak yolculuğunun ne zaman daha kolay hale geleceği sorusunun tek bir cevabı yoktur. Bu yazıda, bebeğinizle uçmak için ihtiyacınız olan bilgilere ulaşabilirsiniz.

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.