Çocuğunuzun Tatlıya Düşkünlüğünü Nasıl Azaltabilirsiniz? - Noema Aile Güncel Yazılar

Çocuğunuzun Tatlıya Düşkünlüğünü Nasıl Azaltabilirsiniz?

Beslenme uzmanları, çocukların (ve yetişkinlerin) şekeri, günlük kalorilerinin %10'undan daha aza denk gelecek şekilde sınırlamasını önerir. Fazla şeker almak, daha fazla tatlı yiyecek veya içecek isteğini körükleyebilir. Aynı zamanda, besin değeri az yüksek kalori alımına sebep olur.

Ebeveynler bazı basit değişiklikler yaparak fazla şeker döngüsünü kırabilirler.

Çocuğunuzun Tatlı Düşkünlüğünü Azaltmanın İpuçları

  1. Şeker miktarına bakın. Yiyeceklere ne kadar şeker eklendiğini öğrenmek için etiketlere bakın. Mevcut gıda etiketleri, meyvelerde bulunan gibi doğal şekerleri içeren toplam şeker miktarını gösterir ve aromayı arttırmak için kullanılan ilave şekerleri de gösterir. Yeni gıda etiketleri "Toplam Şekerler" altında ilave şekerleri de içeriyor. Bu değişiklik, ebeveynlerin bir ürüne ne kadar şeker eklendiğini anlamasını kolaylaştırıyor. Ancak, etiketler genellikle gram türünden bilgi verdiğinden, gramın kaç çay kaşığına eşit olduğu hakkında bilgi sahibi olmanız gerekecektir.  
  2. İçeriklere dikkat edin. "Sağlıklı gıda" olarak pazarlanan birçok gıdada aslında çok fazla şeker bulunabilir. Bazıları porsiyon başına yüksek miktarda ilave şeker içerebilir. Bunun için tükettiğiniz yiyeceklerin içeriğine dikkat ettiğinize emin olun. Bütün bir meyve yemek, bu ürünleri tüketmenin yanında harika bir alternatiftir ve tatlı yerine de geçebilir. Çocuklarınız ilk başta tatlıyı kesmeyi reddederse onlara biraz bitter çikolata eritip içine meyve batırmasına izin verebilirsiniz.  Bitter çikolata %70 kakao ve sütlü çikolatanın yarısından daha az şeker içerir.
  3. İçecekleri basit tutun. Çocuğunuzun esas içeceğini süt ve su olarak belirleyin. Çocuğunuzun su içerken keyif almasını sağlamak için ona güzel bir su matarası alabilirsiniz. Çocuklarda tatlı içecekleri sınırlamak zor olabilir. %100 doğal meyve suyu sağlıklı bir beslenmenin kabul edilebilir bir parçası olsa da yaşa uygun ölçülerde tüketilmesi gerekmektedir. İçeceklere biraz lezzet vermek için, dilimlenmiş meyveleri sıkarak hazır meyve sularına alternatif sunun. Ayrıca, çocuğunuzun uzun süre meyve suyu (veya şeker içeren herhangi bir sıvı) içmesine izin vermeyin. Şekerli içecek içerek dişleri şekerli sıvılarla yıkamak ciddi diş çürümesine neden olabilir.
  4. Şekerli ödüllerden kaçının. Evde, sınıfta veya sporda, çocuklar genellikle iyi davranışları için şekerli gıdalarla ödüllendirilir. Bu durum, çocuğun bazı yemeklerin diğerlerinden daha iyi veya güzel olduğunu düşünmesine neden olabilir. Bunun yerine, çocuğunuzu tebrik sözleri veya çıkartma gibi küçük ödüllerle motive etmeye çalışın.
  5. Kültürü değiştirin. Tatilleri, doğum günlerini ve diğer özel günleri genellikle tatlılarla kutlarız ve bu da tatlılardan kaçınmamızı zorlaştırır. Aslında, çocuklar diğer "ikramlara" da şekerli olanlar kadar değer verir. Biraz yaratıcılıkla şekerli kutlamaların çoğunun yerini daha sağlıklı geleneklerle değiştirebilirsiniz. Bunun için şeker hamurlu pastalar veya kurabiyeler yerine, renkli meyvelerden veya sebzelerden farklı şekiller yaratın. Daha az şekerle kutlama yapmanın yollarını bulmak için çocuğunuzun öğretmenleri, koçları ve diğer ebeveynler ile konuşun. Örneğin, çocuğunuzun spor takımı, maçlardan sonra tatlı ikramları yapıyorsa, antrenörlere tatlı yerine daha sağlıklı bir seçenek olan bütün meyve vermelerini önerin. Ayrıca, rutin fiziksel aktivite yapan çoğu çocuk için sadece su içmek yeterli ve en iyi seçenektir, enerji içecekleri tüketmek sağlıklı bir seçenek değildir.
  6. Dengeyi bulun. Çocuklarımızın şekerli yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmasını istesek de gıda kararlarını kendileri verebildikleri zaman mevcut tüm seçenekleri nasıl dengeleyeceklerini öğrenmelerini de istiyoruz. Çocuğunuza hiçbir şekerli gıdayı vermemek veya hepsini yasaklamak da sağlıksız bir şeker arzusunu körükleyebilir. Çocuğunuza ara sıra tatlı yemenin dengeli bir beslenmenin parçası olabileceğini gösterin. Şekerli yiyecekleriniz için daha küçük tabaklar kullanın. Tatlıyı tek başına değil biriyle paylaşmanın güzel bir seçenek olabileceğini öğretin. Bu davranışı kendiniz de modelleyin!

Şeker alımı konusunda eğitim alarak ve ara sıra çocuklarınızın şekerli gıda tüketmesini beslenmenizin bir parçası haline getirerek, çocuklarınızın şekerli gıdaları tüketmeyi daha az arzuladığını ve yaşam boyu daha dikkatli ve dengeli bir şekilde beslendiklerini görebilirsiniz.

 

Kaynak:

LSU College of Agriculture: Cut Back On your Kid’s Sweet Treats: 10 Tips to Decrease Added Sugars https://lsuagcenter.com/profiles/aiverson/articles/page1585765958213

American Academy of Pediatrics: HealthyChildren: I Need a Treat: How to Tame Your Child’s Sweet Tooth https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/How-to-Tame-Your-Childs-Sweet-Tooth.aspx

 

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

 “O Tabak Bitecek!” Baskılarına Son

 “O Tabak Bitecek!” Baskılarına Son

Ebeveynlerin sağlıklı kilodaki gençlere tabaklarındaki tüm yemeği bitirmeleri konusunda baskı yaparken, fazla kilolu gençlere ise bazı yiyecekleri yasakladığı görülmüştür.

Çocuklarda Gıda Alerjileri

Çocuklarda Gıda Alerjileri

Çocuklarda gıda alerjisi belirtileri oluşmadan önce çocuğun bu gıdaya en az bir kez maruz kalmış olması veya anne sütü yoluyla duyarlı hale gelmiş olması gerekir.

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.