Dijital Medya ve Çocuk
Teknolojinin ilerlemesi, yetişkinlerden küçük çocuklara kadar her yaş grubunda dijital medya kullanımını artırmaktadır. Günümüzde çocuklar yeni teknolojilerin içine doğuyor ve onlarla yaşıyorlar. Bugünün çocukları internetin ve akıllı telefonların olmadığı bir dünyayı bilmiyor. O nedenle de zamanlarının çoğunu yeni teknolojilerle geçirmeleri şaşırtıcı değil.
Geleneksel medya yani televizyon üzerine yapılan araştırmalar, izleme süresi ve içeriği ile ilişkili sağlık kaygılarını ve olumsuz sonuçları tanımlamıştır.
Ancak son on yılda, etkileşimli ve sosyal medya da dahil olmak üzere dijital medyanın kullanımı arttı ve araştırma kanıtları, dijital medya ve çocuklar arasında bir bağlantı olduğunu, dijital medyanın çocuk sağlığı için hem yarar hem de riskler sunduğunu gösteriyor.
Dijital Medya Çocukları Nasıl Etkiler?
Özellikle okul öncesi dönem olarak nitelenen erken çocukluk yılları beyin gelişiminin en hızlı olduğu “kritik pencere” dönemidir. Bu dönemde yaşanan deneyimler, beynin gelişimini şekillendirir.
Dijital medya bu dönemde çocukların;
- Öğrenme,
- Dikkat algısı,
- Dil gelişimi,
- Yaratıcı işlevselliği gibi bilişsel fonksiyonlarını,
- Aile ilişkileri gibi sosyal fonksiyonlarını,
- Duygusal, davranışsal ve
- Fiziksel sağlıklarını etkileyebilmektedir.
Yaşa Göre Ekran Süresi Ne Olmalıdır?
- 18 aylık ve daha küçük yaştaki çocuklar için görüntülü sohbet dışında ekran medyası kullanımından kaçınılmalıdır.
- 18 ila 24 aylık çocuklar için ise, çocuklarının gördüklerini anlamalarına yardımcı olmak için ebeveynleri ile birlikte yüksek kaliteli medya kullanmaları uygun olacaktır.
- 2 ila 5 yaş arası çocuklar için, ebeveyn kontrolünde yüksek kaliteli programların günde 1 saatten fazla izlenmemesi önerilir.
Unutulmamalıdır ki medyadan en üst düzeyde faydalanmak, aynı zamanda karşılaşılabilecek riskleri öngörmek ve bunlara müdahale etmek, öncelikle dijital medya okuryazarlığında anne baba eğitimi ile mümkündür.
Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.