İşitme ve Ses Çıkarma: Bebeğinizin Kilometre Taşları - Noema Aile Güncel Yazılar

İşitme ve Ses Çıkarma: Bebeğinizin Kilometre Taşları

Bebeğiniz yaklaşık 1 ila 3 aylıkken işitme ve konuşma konusunda bazı dönüm noktalarına ulaşır. Bebeğinizin duyma yeteneği, yaşamının ilk birkaç yılında konuşma, dil ve iletişim becerilerinin gelişimini etkileyebilir. Sizin sesinize gülümsemesi ve başını sesin geldiği yöne çevirmesi bunlara birer örnektir. Ayrıca kendilerince anlamsız sesler çıkarmaya ve bazı sesleri taklit etmeye başlar. Bebekler yeni deneyimler kazandıkça işitmeyi işlevsel olarak kullanabilmeye başlarlar.

Sizin Sesiniz

Bebeğiniz doğal olarak insan yüzünü diğer görsellere tercih ettiği gibi, insan sesini de diğer seslere tercih eder. Sıklıkla duydukları sesleri tanıyacak ve en çok onlara yanıt verecektir. Onları sıcaklık, yemek ve rahatlık ile ilişkilendirir. Bebekler genellikle tiz sesleri daha çok severler. Çoğu yetişkin bebeklerle konuşurken sezgisel olarak ses tonunu değiştirir.

Bebeğinizle bir sonraki konuşmanızda kendinizi inceleyin. Ses tonunuzu yükselttiğinizi, konuşmanızı yavaşlattığınızı, heceleri abartılı söylediğinizi, gözlerinizi ve ağzınızı normale göre daha fazla büyüttüğünüzü fark edeceksiniz. Bu yaklaşım her bebeğin dikkatini çekmeyi ve onu gülümsetmeyi garanti eder.

Bebeğiniz kelimeleri anlamaya ve tekrarlamadan önce sizi ve başkalarını dinleyerek konuşmanın önemini keşfedecektir. Bir aya kadar, başka bir odada olsanız bile sizi sesinizden tanıyacak seviyeye gelecektir. Aynı zamanda, doğumdan kısa bir süre sonra bebeklerle yapılan araştırmalar, bebeğin annesinin sesini diğer kadınların sesinden daha iyi duyabilmek için büyük bir çaba harcadığını göstermiştir. Bu durumun, bebeğin anne karnından itibaren annesinin sesini duymaya başlıyor oluşudur.

İlk İletişim

Siz bebeğinizle konuşurken o kendini güvende hissedecek, rahatlayacak ve bundan zevk alacaktır. Size gülümseyip kendince sesler çıkardığında, sizin yüzünüzdeki sevinci görecek ve konuşmanın iki yönlü olduğunu anlayacaktır. Bebeğinizi konuşmaya teşvik etmek için, bebeğiniz bir ses çıkardığında o sesi tekrar edebilir veya yeni bir ses çıkararak ondan karşılık bekleyebilirsiniz. Bu ilk konuşmalar sayesinde sıra bekleme, ses tonu, taklit, tempo ve sözlü etkileşimin hızı gibi ince iletişim kurallarının çoğunu öğrenirler. Siz tüm bu yollar sayesinde, bebeğinizin işitme duyusunu kullanmasına ve konuşmayı öğrenmesine büyük bir katkıda bulunursunuz.

Bebeğiniz yaklaşık iki aylıkken bazı sesli harfleri mırıldanmaya (ah-ah-ah, ooh-ooh-ooh) ve tekrar etmeye başlayabilir. İlk dört ila altı ay boyunca, “konuşmalarınıza” basit kelimeler ve ifadeler eklerken onların konuşmasını taklit edin. Sürekli bebek gibi konuşma alışkanlığına kapılmak kolaydır. Fakat önce yetişkin tarzı ve bebek tarzını birlikte kullanarak sonrasında bebek konuşmasınız tamamen bırakmalısınız. Ayrıca, erken bebeklik döneminde çocuğunuzun anlamadığını düşünseniz de ona bir şeyler okumalısınız.

Dört aya kadar bebeğiniz rutin olarak kendi kendine mırıldanacak, genellikle uzun süreler boyunca değişik ve yeni sesler (muh-muh, bah-bah) çıkararak kendisini eğlendirecektir. Ayrıca ses tonunuza ve kelimeleri vurgulama tarzına karşı daha duyarlı olacaktır.

Zaman geçtikçe sesinizden onları ne zaman besleyeceğinizi, bezlerini ne zaman değiştireceğinizi ne zaman yürüyüşe çıkacağınızı veya uyutacağınızı anlayacaklardır. Sizin konuşma tarzınız onlara ruh haliniz ve kişiliğiniz hakkında ipucu verirken onların tepki verme şekli de size bebeğiniz hakkında çok şey gösterir. İyimser ve rahatlatıcı bir şekilde konuşursanız gülümseyebilir ve kendilerince size cevap verebilirler. Bağırdığınızda, yüksek sesle ya da öfkeyle konuştuğunuzda ise muhtemelen ürkecek ve ağlayacaklardır.

Bebeğinizin yukarıda bahsedilen gelişim aşamalarında geri kaldığını görürseniz çocuk doktorunuzla iletişime geçmeniz iyi olacaktır. Bu gibi durumlarda, bebeğinizin bir işitme değerlendirmesine girmesi gerekebilir.

 

Kaynak:

American Academy of Pediatrics: HealthyChildren: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Hearing-and-Making-Sounds.aspx#:~:text=%E2%80%8BBetween%20about%20one%20and,babble%20and%20imitate%20some%20sounds.

Children’s Health Queensland Hospital and Health Service: Your baby’s hearing milestones: https://www.childrens.health.qld.gov.au/fact-sheet-baby-hearing-milestones/

Yale Baby School: Does my baby recognize me? https://babyschool.yale.edu/does-my-baby-recognize-me/

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

8 -12 Aylık Bebeklerde Duygusal ve Sosyal Gelişim

8 -12 Aylık Bebeklerde Duygusal ve Sosyal Gelişim

Bebeğinizin yabancıların yanında endişe duyması, ulaşacağı ilk duygusal gelişim aşamalarından biridir. Bu durum ayrılık kaygısı olarak kendisini gösterir. Bebeğin kimlik duygusu geliştikçe algısı da değişecektir.

Güvenli Bağlanma

Güvenli Bağlanma

Güvenli bağlanma, anne bebek arasındaki çok özel bir ilişkidir. Güvenli bağlanmanın sağlanması, bebeğinizde güven duygusunun gelişmesine ve hayatındaki ilişkilerde ona kolaylık sağlar.

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.