Kreş Seçimi Nasıl Yapılır? - Noema Aile Güncel Yazılar

Kreş Seçimi Nasıl Yapılır?

Çocuk bakım merkezleri, okul öncesi öğretmenlerinin, çocuk gelişimi uzmanlarının ve bakıcıların görev yaptığı kurumlardır. Bu merkezler birçok farklı adla anılmaktadır: Çocuk bakım merkezi, okul öncesi eğitim merkezi, anaokulu, kreş gibi.

Bakım merkezleri, okullar, kolejler, üniversiteler, hastaneler, sosyal hizmet kurumları, dernekler, vakıflar, bağımsız sahipler ve işletmeler dahil olmak üzere birçok farklı kuruma bağlı çalışabilir.

Aşağıdaki sorulara verilen yanıtlar, kreş seçiminize yardımcı olabilir:

  • Saatler: Çalışma saatleri nasıldır? Ya çocuğunuzu almak için gecikirseniz? Çocuğumu almak ve bırakmak iş saatlerime etkileyecek mi? Tatiller ve bayramlar nasıl planlanır?
  • Ücretler ve hizmetler: Ücret nedir? Ödemeler nasıl yapılır? Çocuk bakımına ek olarak sunulan başka hizmetler de mevcut mudur? Bunların ekstra bir maliyeti var mıdır?
  • Yetkinlikler ve eğitimler: Bakım veren kişiler hangi eğitim, öğretim ve deneyime sahiptir? Çocuklara bakım veren kişiler ilk yardım sertifikasına sahip mi?
  • Disiplin: Bakım veren kişilerin disiplin konusundaki politikası sizinkiyle aynı mı? Bakım merkezlerinin bir disiplin politikası olmalıdır.
  • İletişim: Çocuk bakım uzmanı çocuğunuzla ilgili ne sıklıkta geri bildirim verecektir? Çocuk bakım uzmanı samimi midir?  Önemli bir durum olduğu zaman çocuk bakım uzmanı bana hemen ulaşacak mı?
  • Ulaşım: Servis araçlarında uygun araç koltukları, yükseltici koltuklar ve emniyet kemerleri kullanılıyor mu? Bakım merkezlerinin bir ulaşım politikası olmalıdır.
  • Referanslar: Bakım veren kişinin iletişim kurabileceğiniz ebeveynlerden güncel referansları var mıdır?
  • Kurallar: Merkezin aşağıdaki alanların her biri için yazılı bir politikası olmalıdır: Sağlık standartları, hastalık, ilaç, beslenme, disiplin, ulaşım, iletişim araçları ve açık hava oyunları.
  • Sınıf ortamı: Sınıfta kaç çocuk var? Sınıfta bulunan bakım veren sayısı sınıftaki çocuklarla ilgilenmek için yeterli mi? Sınıfta tüm çocukların birlikte oynayabilmeleri ve öğrenebilmeleri için yeterli araç gereç var mı?
  • Lisans/akreditasyon: Merkez, uygun yönetim kurumlarında lisanslı veya kayıtlı mı? Göze çarpan ihlaller var mı? Program şu anda akredite mi yoksa akredite olma sürecinde mi?
  • Sağlık görevlisi: Merkezde doktor veya hemşire gibi nitelikli bir sağlık uzmanı var mı?
  • Ziyaretçi politikası: Çocuğunuzun kaydını yaptırmadan önce merkezi ziyaret edebilir misiniz? Çocuğunuzun kaydı varsa, merkezin açık olduğu her zaman ziyaret edebilir misiniz? Çocuğunuzun kullanacağı tüm alanları görebiliyor musunuz? Ziyaretçiler inceleniyor mu veya sadece onaylı yetişkinlerin merkezi ziyaret edip çocukları alabilmesi için kimlikleri kontrol ediliyor mu
  • Diğer yetkinlikler ve eğitimler: Kurum çalışanları geçen yıl ne tür ek eğitimler aldı? Dışarıdan uzmanlardan eğitim alınıyor mu? Çalışanlar merkezde ne kadar süredir çalışıyor? Çocuğunuzun yaşındaki çocuklarla ne kadar deneyimleri var?
  • Özel ihtiyaçlar: Çocuğunuzun özel ihtiyaçları varsa, personel bunları karşılayabilecek donanıma sahip mi? Sınıfta özel gereksinimli çocuklara yönelik öğrenme araçları mevcut mu? Aileler çocuklarının özel gereksinimlerini öğretim elemanlarıyla ne kadar rahat paylaşabiliyor?
  • İşe alım: Kurumda düzenli olarak yeterli eğitimli yetişkin var mı? Çalışan hasta veya tatildeyse nasıl bir yol izlenir? Çocuklar uyurken bile her zaman görüntülü ve sesli denetleme yapılıyor mu? Çocuklarla küçük gruplar halinde ilgileniliyor mu? Aktiviteler yaş gruplarına uygun mu? Günlük bir program var mı? Çocuk-bakım veren oranları ve çocuk gruplarının büyüklüğü ulusal olarak tanınan standartlar dahilinde mi? Örneğin 13-35 aylık 4 çocuğun olduğu bir odada 1 eğitimli bakıcı olmalıdır. 13 ila 35 aylık 5 ila 8 çocuğun bulunduğu bir odada 2 eğitimli bakıcı olmalıdır. Bir odada 13-35 aylık 8'den fazla çocuk bulunmamalıdır. (Daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki tabloya bakın.)

Yaş

Maksimum Çocuk-Bakım Veren Oranı*

Maksimum Grup Boyutu*

12 aylık

3:1

6

13-35 aylık

4:1

8

3 yaş

7:1

14

4 yaş

8:1

16

​5 yaş

​8:1

​16

6-8 yaş

10:1

20

9-12 yaş

12:1

24

*Amerikan Pediatri Akademisi tarafından önerilmiştir.

 

Kaynak

American Academy of Pediatrics: HealthyChildren: Choosing a Child Care Center https://www.healthychildren.org/English/family-life/work-and-child-care/Pages/choosing-a-child-care-center.aspx

Zero to Three: Choosing Child Care: https://www.zerotothree.org/resources/2926-choosing-child-care

Australian Children’s Education & Care Quality Authority: Choosing a Chilren’s Education and Care Service https://www.startingblocks.gov.au/at-a-service/choosing-a-service

 

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Boşanma Süreci

Boşanma Süreci

Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkileri, çocukların yaşına ve ebeveynlerin tutumlarına göre değişir. Peki boşanma sürecinde anne babalar nelere dikkat etmeli?

Ebeveynlik Çatışmaları

Ebeveynlik Çatışmaları

Ebeveynlik konusunda eşinizle farklı fikirlerde olabilirsiniz. Ancak ebeveynler arasındaki çatışmaların çocuklar üzerinde etkisi önemlidir. Ebeveynlerin çatışma çözme becerilerini öğrenmeleri gerekir.

Çocuklu Bir Tatil İçin İpuçları

Çocuklu Bir Tatil İçin İpuçları

Çocukla tatil yaparken çocuğunuzun sağlıklı ve güvende olması için dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bu yazımızda, çocuklu bir tatil tatil için ipuçları sunulmuştur.

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.