Planlı Hamileliğin Önemi Nedir? Hamilelik Öncesinde Psikolojik Hazırlık Nasıl Olmalıdır? - Noema Aile Güncel Yazılar

Planlı Hamileliğin Önemi Nedir? Hamilelik Öncesinde Psikolojik Hazırlık Nasıl Olmalıdır?

Plansız şekilde hamile kalmak anne için son derece kötü bir durumdur. Yapılan çalışmalara göre plansız hamileliklerde, planlı hamileliklere göre;

  • Hamilelik sırasındaki yaşam kalitesinin daha düşük olduğu,
  • Daha korkulu bir hamilelik geçirildiği,
  • Ekonomik durumun daha kötü olabildiği,
  • Annede depresyon gibi ruhsal hastalıkların daha fazla görülebildiği,
  • İntihar riskinin daha yüksek olduğu görülmüştür.

Hamileliğin planlı olması, doğacak bebek açısından da önemlidir. Bebeklik, çocukluk, hatta yetişkinlik döneminde bile hamileliğin planlanmamış olmasının olumsuz etkileri devam etmektedir. Çek Cumhuriyeti’nde yapılan bir araştırmada 60’lı yıllarda plansız hamilelik sonrası doğan bebekleri 35 yaşına gelene kadar, planlı hamilelik sonrası doğan kardeşleriyle karşılaştırmışlar ve plansız hamilelikle doğan yetişkinlerde hemen hemen her türlü psikiyatrik hastalığın daha fazla olduğu görmülmüştür. Bunun mekanizmasının biyolojik faktörlerle ilişkili olduğu tahmin edilmektedir. Bunlar arasında en önemlisi glukokortikoid olarak adlandırılan, korku ve endişe durumunda otomatik olarak vücutta salgılanan stres hormonlarıdır ve hamilelikte fazla salgılanması bir biçimde bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiler.

Çocuk yapmaya karar verme aşamasından itibaren hamilelik planı yapılması son derece önemlidir. Öncelikli olarak ebeveyn olmaya karar verdiğinizi kabul edersek yapmanız gerekenler şunlardır:

  1. Ne zaman hamile kalmak istediğinize ve korunmayı ne zaman bırakacağınıza karar vermelisiniz.
  2. Sonrasında yedikleriniz, içtikleriniz, alışkanlıklarınız gibi beslenme ve yaşam tazınıza yönelik bir takım düzenlemeler yapmanız öneriliyor. Sigara içiyorsanız, bunun için eşinizle beraber ne yapacağınıza karar vermelisiniz (Örneğin siz şu tarihte bırakacaksınız, o şu tarihten itibaren bırakacak ya da dış mekanda içecek gibi).
  3. Alkol/ kahve gibi kafein içeren içecek kullanıyorsanız, eşinizle beraber ne zaman sonlandıracaksınız, bunun planını yapmalısınız.
  4. Eğer herhangi bir nedenle psikiyatriste gidiyorsanız, hamilelik planınızı doktorunuza ne zaman söyleyeceğinize karar vermelisiniz.
  5. Başka bir hekim tarafından takip ediliyor ya da başka bir ilaç kullanıyor olabilirsiniz, o ilacı reçete eden hekime hamilelik planınızdan ne zaman söz edeceğinize karar vermelisiniz.
  6. Tam olarak  “ayrıntılandıramayabilirsiniz”  ama yine de eşinizle beraber bir bütçe planını yapmanlısınız.
  7. Ayrıca hamilelik planınızı kimlere açacakğınıza, hamilelik sırasında size yardımcı olabilecek kişilerin kimler olacağınıza karar vermelisiniz. (Örneğin hamilelik kontrolleri sırasında yanınızda kim olacak?)
  8. Hamilelik sırasında ve sonrasında size evde yardıma gelebilecek kişi ya da kişiler kararlaştırılmalıdır.
  9. Bu süreçte duygularınızı rahatlıkla açabileceğiniz, sizi dinleyecek, duygusal destek sağlayacak, sizi cesaretlendirecek kişi ya da kişiler belirlenmelidir.

Tüm bu konuların konuşulması ve planlanması bu süreci çok daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır.

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.