Tamamlayıcı Beslenme - Noema Aile Güncel Yazılar

Tamamlayıcı Beslenme

Ek besinlere geçiş dönemi anneleri en çok heyecanlandıran dönemlerden biridir. Bu dönemde bebekler önemli bir gelişim basamağını daha atlamaktadır. Annelerin en büyük motivasyonu “yeni bir şeyler denemek” olsa da  bunun için acele etmemek gerekir. Çünkü bebek için en kıymetli şeylerden biri hala anne sütüdür.

Bebek 6 aylık olmadan yani 180 günü dolmadan ek gıdaya geçilmemelidir. Anne sütü yoksa da formül sütlerle 180 günü tamamlanmalıdır. Bağırsak hücreleri arasındaki geçirgenlik 6 aydan küçük bebeklerde fazladır ve istenmeyen proteinler bu boşluklardan geçebilir. Bu da otoimmüniteyi tetikleyebilir. Ayrıca besinlerin sindirimi için gerekli enzimler 6 ay dolmadan olgunlaşmamaktadır. 6 ayın beklenmesinin bir nedeni de nörolojik sistemin bu ayda gelişmesidir. Bebekler 6 aya kadar diliyle sağma hareketi yapar ve dilini dışarı çıkararak besinleri itebilir. Ancak bu dönemden sonra aldığı besini diliyle yuvarlayıp yutağa gönderebilir. Böbreklerin süzme yeteneği de ancak bu ayda geliştiği için ek besinlerin daha erken verilmemesi gerekir.

Ek Besin Nerede ve Nasıl Verilmelidir?

Bebekler rutini ve düzeni sever. Ek besini verirken, bir tek besinin içeriği değil, nerede, hangi saatte, nasıl verdiğiniz, yemek yedirirken olan iletişiminiz bu süreçteki başarıyı etkiler.

Ek besinler ailenin her zaman yemek yediği masada ve mama sandalyesinde verilmelidir. Mama sandalyesi kolay temizlenebilen, ayakları devrilmeye müsait olmayan, kemeri 5 bölgeden destekli ve yemek masasının boyuna göre ayarlanabilen nitelikte olması faydalıdır. Yemek saatleri bebeğinizle etkin iletişim kurarak onun öğrenmesini sağladığınız kıymetli fonksiyonel saatlerdir. Aile sofrasında bebeğinizle aynı anda yemek yemeniz onun sizi taklit etmesini ve bu sürece kolay adapte olmasını sağlayacaktır. Yemek yedirirken televizyon izletmek, telefonla onu oyalamaya çalışmak, oyun oynatarak dikkatini dağıtmak doğru değildir. Böyle yedirilen bebekler yemek yemenin doğallığını kavrayamayacaktır.

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

8-12 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi

8-12 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi

Bebeklerin işaret etme ve jestleri kullandığı sözsüz iletişim dönemi, mesajlarını kelimelerle nasıl ifade edeceğini öğrenmede ve dil becerilerini geliştirmede önemli bir süreçtir.

Aşılar

Aşılar

Bebek ve çocuklarda aşı, bulaşıcı hastalık henüz ortaya çıkmadan, aşı takvimine uygun şekilde yapılır. Aşılama, koruyucu ve önleyici bir uygulamadır.

Güvenli Bağlanma

Güvenli Bağlanma

Güvenli bağlanma, anne bebek arasındaki çok özel bir ilişkidir. Güvenli bağlanmanın sağlanması, bebeğinizde güven duygusunun gelişmesine ve hayatındaki ilişkilerde ona kolaylık sağlar.

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.