Tüp Bebek Yönteminin (IVF) Psikolojisi - Noema Aile Güncel Yazılar

Tüp Bebek Yönteminin (IVF) Psikolojisi

Çocuk sahibi olamamanın psikolojik etkisi, sevdiğiniz birini kaybetmeye eş değerdir, hatta bu durumu yaşayan çiftler bir yas süreci yaşadıklarından bahsederler. Genellikle yas sürecinde kendini suçlama ve aşağılık duyguları görülmez, ancak çocuk sahibi olamayan çiftler yaşadıkları yas sürecinde bu duyguların da ortaya çıktığından söz ederler. bu durum, tıbbi olarak tam bir depresyon tablosuna benziyor diyebiliriz.

Tüp Bebek Yöntemi (IVF), giderek en popüler yardımcı üreme tekniği haline gelmekte. Bu durumda “O zaman IVF kısırlıkla ilgili psikolojik yas sürecine ilaç gibi gelmiştir” diye düşebilirsiniz. Maalesef durum tam olarak değil, çünkü IVF’nin kendisinin sürece psikolojik etkileri çok yoğundur.

Tüp Bebek Sürecinde Yaşanan Psikolojik Değişimler

  • Psikolojik olarak en ızdırap veren duygunun bir denemenin sonucunu beklerken yaşadıkları gerginlik olduğunu söylerler.
  • Bu süreçte de takıntılı düşünceler ve zorlantılı davranışların arttığından bahsederler.
  • Özellikle anne adayının süreç boyunca bedenine odaklanması sonucu fiziksel bir hastalığa bağlı olmayan bedensel belirtilerin (karın ağrısı, uyuşma karıncalanmalar, baş ağrısı, baş dönmesi vs.) ortaya çıkmasına sebep olumaktadır.
  • Kişilerin başarısız tüp bebek denemelerini en iyi arkadaşlardan bile sakladıkları görülebilir.
  • Sürecin başında çiftler bu konu hakkında konuşup rahatlarken, giderek evde bile bu konu bilinçli bir şekilde geçiştirilir hale gelebilir.

Olumsuz Tüp Bebek Denemelerinin İlişkiye Etkisi

  • Eşler arasında samimiyet duygusunun kaybolmasına,
  • Her iki taraf da hamileliğe odaklandığından cinselliğin daha mekanik, biyolojik bir süreç halini almasına ve
  • Duygusal olarak tatmin edici olmaktan çıkmasına neden olmaktadır.

Tüp bebek sürecinde psikolojik durumunuzun, yöntemin başarısına doğrudan etkisi olduğu unutulmamalıdır. Örneğin süreçte yaşanan depresyon, gerginlik, başarı ihtimalini azaltmaktadır.

Tüp Bebek Sürecinde Olumsuz Duygular Yaşanırsa

  • Başarılı bir IVF’den sonra, hatta çocuk dünyaya geldikten sonra bile aşağılık duyguları devam edebilir.
  • Lohusalık döneminde annenin kendine güveni düşük olabilir.
  • Doğum sonrası dönemde takıntılar ve zorlantılar daha fazla görülebilir.
  • Ebeveynler çocuklarına karşı aşırı koruyucu kollayıcı olabilir.

Tüp Bebek Süreci Nasıl Daha Kolay Yaşanabilir?

  1. Tüp Bebek Yöntemi kararını eşinizle ortak almalısınız. Süreç zorlu ve karar yalnızca bir tarafın dayatmasıyla alınmamalı. Eşinize şunu ifade edin: “Bu süreç zorlu bir süreç olacak ve sen de en az benim kadar istediğin için bu sürece giriyoruz. Bunun altını çizmek istiyorum”.
  2. Sürecin kontrolünüz altında olduğunu hissedin. Bu nedenle doktorunuzla kuracağınız iletişim önemli. Süreçte aktif olmalısınız. Aklınızda cevapsız bir soru olmamalı. Kendinizi edilgen rolde hissediyorsanız bir şeyler ters gidiyor demektir. Eğer bu süreç bir filmse baş rol oyuncusu sizsiniz.
  3. Bu konu hakkında eşinizle konuşabilmelisiniz. Duygularınızı halının altına süpürmemelisiniz. Bu dönemde arkadaş desteği de çok önemli, saklamaktansa paylaşmak gerek.
  4. Ne yazık ki bu süreçte hep “başarı” kelimesi geçecek. Burada başarısız olan siz değilsiniz! Yöntem.
  5. Her şeye rağmen duygularınız baş edilecek seviyeyi aştıysa ve sizi zorluyorsa hemen bir psikiyatriste başvurmanızda fayda var.

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.