Ya Bebeğim Düşerse! - Noema Aile Güncel Yazılar

Ya Bebeğim Düşerse!

"Ya bebeğim düşerse" korkusunu yaşamayan bir hamile yoktur. Özellikle ilk 3 ay boyunca yoğun yaşanan bir korkudur. Açıkçası, çok yersiz bir korku da değildir; çünkü bilinen yaklaşık 100 hamilelikten 15’i düşükle sonlanır. Fark edilmeyen hamilelikleri de dâhil edersek çok daha sık görülen bir durum olduğu söylenebilir.

Düşük kelimesinin kendisi korkutucu ve insanı biraz 'yükleyen' bir kelimedir; çünkü bir düşen bir de düşüren var izlenimi yaratır.

Hamilelikte Düşük Sebepleri

Hamileliğin ilk 20 haftasında fetüsün kaybedilmesine 'düşük' denir.

Düşüğün nedenleri arasında kromozomal bozukluklar ilk sırada gelir. Kromozomlar insanın genetik kodunu taşıyan hücre içi yapılardır. Bu yapılar bozuk olduğunda, bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi çoğunlukla mümkün değildir. Yani düşen bebek aslında sağlıklı bir şekilde gelişmesi mümkün olmayacak bir bebektir.

'Düşüren' izlenimi açısından baktığımızda ise; eğer yoğun alkol, sigara tüketmiyorsanız, aşırı miktarda kahve içmiyorsanız düşüğe sizin yaptığınız bir yanlış neden olmuş da diyemeyiz. Düşüklerin büyük kısmı ne yaparsanız yapın önlenemeyecek olaylardır.

Düşük Yapma Korkusu Nelere Yol Açıyor?

Düşük yapma korkusu yaşayan kadınlar, bu korkunun yükseklik ya da örümcek korkusu gibi arada sırada gelen bir korku değil, kendisini hep hissettiren bir korku olduğundan söz etmektedir. İstemsiz şekilde zihinde delici düşünceler/imajlar şeklinde, düşük yapılan anın resmi belirir. Daha önce düşük öyküsü varsa bu korku daha belirgin bir hal alabilir.

Diğer korkulardan farklı olarak hamilelikte düşük yapma korkusu insanı eylemsizliğe iten bir korkudur.

  • Hamilenin ev içindeki hareketliliği azalır.
  • Bütün gün yatmayı tercih eder.
  • Dışarıdan gelen davetler reddedilir.
  • Düşüğe neden olabilir diye cinsellikten uzak durulabilir.
  • Hatta "ya sonu cinsellikle biterse" diye eşle araya bir mesafe girebilir.
  • Her korkuda olduğu gibi burada da aşırı tedbir alma ihtiyacı ortaya çıkıyor. Hamile internette bu konuyu devamlı araştırıp, düşük olmasın diye yediğini, içtiğini, kullandığı sabun markasından tutun da banyo yaptığı suyun sıcaklığına kadar pek çok şeyi tedbir amaçlı kontrol etmeye başlar. Bu da hayatı oldukça zorlaştırır.

Düşük Yapma Korkusuyla Baş Etmek İçin Neler Yapılabilir?

Aşırı olan tüm korkularda olduğu gibi düşük korkusunun gelmesine engel olamazsınız. Ama bu korku geldiğinde yaptığınız ya da yapacağınız şeyler sizin elinizde...

Aşırı tedbir almak korkuyu daha da arttırır. Aşırı tedbir almaya engel olabilirsiniz. Ne gibi tedbirler alıyorsunuz, bir düşünün?

Alınan tedbirlerin bir kısmı otomatikleşmiş davranışlar haline gelmiş olabilir. Örneğin her zamankinden daha erken yatağa gidiyor olabilirsiniz, oturup kalkarken yavaş hareket ediyor olabilirsiniz, her zamankinden çok daha yavaş araba kullanıyor olabilirsiniz. Bu tedbirleri azalttığınız ya da yapmadığınız zaman bu korkunun giderek daha az geldiğini göreceksiniz.

Eğer korku kısa süre içinde yoğun olarak geliyorsa ve baş etmekte zorlanıyorsanız bir psikiyatristten yardım almanız faydalı olacaktır.

Profesyonel destek almak için online randevu oluşturun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Aylık haber bülteni almak, ücretsiz etkinliklerimize katılmak, atölye çalışmalarımızdan indirimli yararlanmak ve çocuğunuzun gelişimini takip etmek için ailemize katılın.

#Noema Aile'ye üye olun.