Güvenli Bağlanma
Güvenli bağlanma, anne bebek arasındaki çok özel bir ilişkidir. Güvenli bağlanmanın sağlanması, bebeğinizde güven duygusunun gelişmesine ve hayatındaki ilişkilerde ona kolaylık sağlar.
Güvenli bağlanma, anne bebek arasındaki çok özel bir ilişkidir. Güvenli bağlanmanın sağlanması, bebeğinizde güven duygusunun gelişmesine ve hayatındaki ilişkilerde ona kolaylık sağlar.
Ek besinlere geçişte birçok annenin korkusu, bebeklerin boğazına bir şey kaçması ya da boğulmasıdır. Çocuklarda yabancı cisim aspirasyonu açısından dikkat edilmelidir.
BLW yöntemi, bebek önderliğinde ek gıdaya geçiş olarak tanımlanır. Bu yöntem işe yaramakla birlikte, tek başına bebek beslenmesi ve gelişimi için uygun değildir.
Dil aktarım yapmak için vardır. Çocuklarda dil gelişiminin tamamlanabilmesi ve konuşmanın olabilmesi için alıcı dil ve ifade edici dilin bir arada olması gerekmektedir.
Büyümenin takibi çocuk sağlığı izleminde en çok önem verilen konulardan biridir. Çocukların belli yaş dönemlerinde çocuk sağlığı izlemi için değerlendirilmesi önerilir.
Ek besinlere geçiş dönemi anneleri en çok heyecanlandıran dönemlerden biridir. Ek besini verirken bir tek besinin içeriği değil, diğer etkenler de bu süreçteki başarıyı etkiler.
Çocuğun gelişiminin yaşına uygun ilerlemesi için gelişim basamaklarını bilmek önemlidir. 8 ay itibari ile çocuklarda ayağa kalkma ile beraber ilk adımlar görülür.
4-7 ay arasındaki bebeklerin özgül ağırlığı ve boyu, büyüme hızı kadar önemli değildir. Aynı oranda büyümeye devam için ölçümleri düzenli aralıklarla yapmak gerekir.
1-3 ay arasındaki bebeklerde fiziksel gelişim ve büyüme kız ve erkeklerde farklılık gösterebilir. Bu aylarda bebeğin bilişsel gelişimi ve motor becerileri önemli yere sahiptir.
Bebeğinizin bu aylarda ulaşması beklenen harekete yönelik gelişim basamaklarından bazılarını sizler için listeledik.
Bebeğinizin yabancıların yanında endişe duyması, ulaşacağı ilk duygusal gelişim aşamalarından biridir. Bu durum ayrılık kaygısı olarak kendisini gösterir. Bebeğin kimlik duygusu geliştikçe algısı da değişecektir.
Sosyal ve duygusal gelişim, etkileşim kurmayı ve kendi duygularınızı anlamayı, kontrol etmeyi öğrenmeyi içerir. Çocuklar, sosyal-duygusal becerilerini geliştirmeye genç yetişkinliklerine kadar devam ederler.
Bebeklerle işaretleşmek birçok olumlu etkileşim için önemlidir. Bebek işaret dilini ve bebek işaretlerini öğrenmek çocuğunuzla olan iletişiminizi kuvvetlendirir.
Bebeklerin işaret etme ve jestleri kullandığı sözsüz iletişim dönemi, mesajlarını kelimelerle nasıl ifade edeceğini öğrenmede ve dil becerilerini geliştirmede önemli bir süreçtir.
Bebeğiniz dili aşamalı olarak öğrenmektedir. Bebekler doğumdan itibaren insanların çıkarttıkları sesleri işiterek ve nasıl iletişim kurduklarını izleyerek dil hakkında sürekli bilgi almaktadırlar.
Bebeğinizin işitmesi, yaşamının ilk birkaç yılında konuşma, dil ve iletişim becerilerinin gelişimini etkileyebilir. Sizin sesinize gülümsemesi ve başını sesin geldiği yöne çevirmesi bunlara birer örnektir.
Bebek kilosunun ve diğer bebek ölçümlerinin aynı hamilelik süresinden sonra doğan diğer bebeklerin ölçümleriyle nasıl karşılaştırıldığını belirlemek için çocuk doktorunuz bir büyüme çizelgesinden yararlanacaktır.
Yenidoğan taraması ve teşhisi, sağır veya işitme güçlüğü olan tüm bebeklerin mümkün olduğunca en kısa sürede tanımlanmasına yardımcı olur.
Bebeklerin büyümesini izlemek ve normal büyüme eğrisini takip ettiğinden emin olmak için ölçümlerini birkaç ayda bir büyüme çizelgeleri üzerine kaydetmelisiniz.
Bebekler sesleri duymaya ve tepki vermeye başlar. Ardından agu sesleri çıkarmaya başlarlar ve bu şekilde duyduğu sesleri taklit etme becerileri gelişir.
Ebeveynler, çocuk doktorlarının bebeklerde en az 18. aydan önce ekran kullanımına sıcak bakmadıklarını duyduklarında bu durumu şaşkınlıkla karşılayabiliyorlar.
Bebek ve çocuklarda aşı, bulaşıcı hastalık henüz ortaya çıkmadan, aşı takvimine uygun şekilde yapılır. Aşılama, koruyucu ve önleyici bir uygulamadır.
Bebeklerde gaz sancısı, birçok bebeği etkileyen bir durumdur. Aileler Kolik nasıl tedavi edilir? ve Kolik bebek nasıl rahatlatılır? sorusuna cevap ararlar.
D vitamininin temel kaynağı güneş ışığıdır. Güneşten D vitamini alırken dikkatli olunmalıdır. Çocukları güneşten ve güneşin zararlı etkilerinden korumak gerekir.
Emeklemeyle beraber, anne babalar Bebekler ne zaman yürür? sorusunu sormaya başlar. Bebeklerin yürüme sürecinde yürüteç kullanımı ve ilk adım ayakkabısı önemlidir.
Yenidoğan sarılığı, bebeklerde sıkça görülen bir sorundur. Yenidoğan sarılığının nedenleri ve bebeklerde sarılık tedavisi aileler tarafından merak edilen konulardır.
Bebekle ve çocukla seyahat edilirken dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunur. Bebekle seyahat sırasında bebek oto koltuğu kullanımı çok önemlidir.
Bebeklerde emzik kullanımının hangi durumlarda ve hangi yaşlarda uygun olduğu açıklanırken, bebeklerde emzik kullanımının zararları üzerinde de durulmuştur.
Bebek bakımı, bebeğin sağlığı açısından önemli bir konudur. Bebeğin odasının nasıl olması gerektiği ve bebek banyosunun ayrıntılarını yazımızda bulabilirsiniz.
Anne sütüyle beslenme, bebeklerin ilk 6 ayında en önemli besin kaynağıdır. Emzirme ve anne sütünün faydaları hem bebek hem de anne için oldukça fazladır.
Yeni doğan bebeğinizin ilk günlerinde en önemli konulardan biri emzirmedir. Bebeklerin ağlama nedenlerinden ilki açlık iken farklı nedenlerle de ağlayabilirler.